dissabte, 21 de gener del 2012

La Mongeta del Ganxet


De conformidad con el artículo 6, apartado 2, párrafo primero, del Reglamento (CE) n o 510/2006, la solicitud de registro de la denominación «Mongeta del Ganxet» presentada por España ha sido publicada en el Diario Oficial de la Unión Europea.

 
D’aquesta manera la Mongeta del Ganxet s’inscrivia en el Registre de Denominacions d’Orígen Protegides aprovada per la Unió Europea, el 20 de desembre del 2011, amb el Reglament 1376/2011.

La Mongeta del Ganxet, anomenada també ‘mongeta filaire’, és un dels productes estrella de la nostra gastronomia. Es cultiva als Vallesos i en alguna part del Maresme. El seu nom prové de la seva forma plana i de ganxo, la seva pell es poc perceptible i el seu gust es suau i cremós. Se sembra al juliol i es cull al novembre, amb un cicle aproximat de 120 dies.

Per coure-la us en donarem uns consells:
-Remullar-les unes 3 o 4 hores en aigua de qualitat.
-Per coure-les utilitzarem uns tres litres d’aigua, sense sal, per cada quilo de mongetes. Quan arrenqui el bull, abaixar el foc al mínim i deixar-les coure, sense remenar, unes tres o quatre hores. Uns 25 minuts abans del final de la cocció, posar-hi la sal.
-Un cop cuites, deixar-les reposar amb la seva aigua, mínim ½ hora.
L’aigua de la cocció es pot aprofitar després per afegir-la al plat on les vulguem incorporar.

Si us voleu estalviar tot això, demaneu-la aquí al ‘Racó’ on la trobareu com a plat principal o d’acompanyament, absorvint  el gust dels aliments amb els quals es cuina.