diumenge, 19 de febrer del 2012

Carnestoltes i Dijous llarder


En aquests dies estem vivint el Carnestoltes que comença tres dies abans del dimecres de Cendra, dia en que acaba. El dijous anterior, és el dijous llarder o dijous gras, dia en que es típic consumir la botifarra d'ou o la Coca de Llardons, de la qual ja en varem parlar fa uns dies. Aquesta festa gira en torn al Carnestoltes que comporta discursos satírics, balls, comparses i, en definitiva, una permissivitat per aquests dies que acaba, com no podia ser d'una altre manera, amb el judici i mort del rei Carnestoltes i l'"enterrament de la sardina", el proper dimecres de Cendra, per tornar a l'ordre i la normalitat.
Fa un munt d'anys la disbauxa d'aquests dies estava condicionada per l'ordre establert i per una autoritat que exercia el seu poder. Com exemple d'això, avui us deixaré amb unes ordenances municipals que, entre d'altres coses diuen:

Art.17: "...queda prohibido el uso (...) de vestiduras que tiendan a ridiculizar a toda clase de instituciones o autoridades.
A tenor de lo consignado en el párrafo anterior se prohibe el disfraz de mujer en el hombre y el de hombre a la mujer"...

Us ho imagineu què passaria si aquesta autoritat estigués vigent avui dia? no hi hauria cap comparsa que fos permesa i les multes omplirien les arques. Multes...ep! no donguem idees.
 Que passeu una bona setmana de "carnestolendas".

Imatge: http://ampaipse.wordpress.com/2012/02/16/el-dijous-gras-botifarra-menjaras/