diumenge, 15 d’abril del 2012

El bacallà, un peix sempre present.


Rebuscant per la cuina tradicional catalana, trobem moltes receptes de bacallà que omplien els plats dels nostres avis en dies de Quaresma i Setmana Santa, en els que era d'obligat compliment canviar la carn pel peix. I de l'obligació es va passar a la devoció.

Cada comarca ha adaptat l'elaboració d'aquest peix als costums culinaris propis de la seva zona ja que, donada la seva versatilitat, les possibilitats de cuinar-lo son molt àmplies. No és estrany, doncs, que alguns noms de receptes facin referència a la seva procedència geogràfica: bacallà a la tortosina, a la tarragonina, a l'estil de Lleida... Són cèlebres, entre d'altres, el bacallà a la llauna, el bacallà amb samfaina o el bacallà a la crema de mel, una herència de l'antiguitat romana. Així mateix, tambe es pot cuinar acompanyat de les nostres salses clàssiques: allioli, romesco, salsa marinera, etc. 

Si en altres èpoques es preparava, doncs, el bacallà en dies determinats i establerts per la tradició cristiana, actualment ens agrada degustar-lo qualsevol dia de l'any. El seu sabor, una mica auster però ple de matisos, s'adiu molt amb el nostre caràcter.

El bacallà és un plat d'ahir i de sempre que s'ha convertit en un plat d'avui, que pot menjar-se cada dia, en qualsevol època i ocasió i així, durant tot l'any es poden elaborar receptes de bacallà que s'adaptin a tots els gustos, a totes les estacions, amb receptes que van de les més tradicionals a les més innovadores.

La foto és del plat que cuinem a "El Racó", un senzill "bacallà fresc a la brasa amb verduretes" que, com sempre passa amb el bon producte, no li calen més arranjaments ni escarafalls per fer-ne un plat exquisit.

Com va dir Josep Pla,

"El bacallà compleix amb la seva obligació fins i tot després d'haver estat convertit en mercaderia ressecada, fibrosa i momificada. El bacallà és susceptible de ressucitar, cosa que no sol pas ésser gaire corrent ni donar-se amb excessiva freqüència"[1]




[1] Josep Pla – "El que hem menjat" –– Pàg. 321 - Ed. Destino 1980

Informació extreta de:
Santi Santamaria - "La nostra cuina: el bacallà" - Pàg. 5 - Edicions 62 - 2005


Imatge de "El Racó"